Polityka prywatności - Westermo Polska
 

Polityka prywatności

Wykorzystywanie plików cookie’s (Polityka prywatności)

Ochrona prywatności użytkowników serwisu internetowego Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., ma dla nas duże znaczenie. Wyjaśniamy zatem w niniejszym dokumencie zasady oraz sposób gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach serwisów www należących do Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o.,

Przetwarzanie danych osobowych użytkowników serwisów internetowych Tekniska Polska Sp. z o. o.

    1. Dane dotyczące użytkowników serwisów internetowych Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji danych Sp. z o. o., przetwarzane są przez Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Gliwicach, Wydział X Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000383694 kapitał zakładowy w wysokości: 50.000,00 zł, wpłacony, NIP 6312631825, będącą w odniesieniu do danych osobowych użytkowników administratorem danych osobowych w rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO
    2. Zbierane przez Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., dane osobowe użytkowników przetwarzamy w sposób zgodny i na podstawie innych ustawowych przesłanek legalizujących przetwarzanie danych zgodnie z wymogami prawa unijnego. Zbiór zgromadzonych danych osobowych użytkowników traktowany jest jako wydzielona baza danych przechowywana na serwerze Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., w specjalnej strefie bezpieczeństwa zapewniającej właściwą ochronę. Pełen dostęp do bazy danych posiada jedynie Administrator Danych. Ochronę danych osobowych zapewnia stosowany przez nas 128-bitowy protokół bezpieczeństwa SSL.
    3. Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom, chyba że dzieje się to za wyraźną zgodą lub na życzenie użytkownika lub też na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań. Nie prowadzimy sklepu internetowego a tworzymy tylko zestawienia, które dotyczą głównie oglądalności naszych serwisów www i nie zawierają danych pozwalających na identyfikację poszczególnych użytkowników. Dane nie są profilowane.
    4. Jednocześnie przypominamy, że Klient posiada prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli zdaniem klienta, przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.
  1.  Polityka cookies
    1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisów internetowych Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o.o., stosuje tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies.
      W niniejszym dokumencie informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. ciasteczka) stanowią dane informatyczne,
      w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisów www. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
    2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
      • dostosowania zawartości stron serwisów internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
      • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
    3. W ramach naszych serwisów internetowych możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:
      • „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług które mogłyby wymagać uwierzytelniania w ramach serwisu,
      • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie potencjalnego uwierzytelniania w ramach serwisu,
      • pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu,
      •  „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.,
      • W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.
      • Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia w korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisach internetowych Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o.,
      • Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o.,
  2. Informacje zawarte w logach dostępowych
    1. W swojej działalności zbieramy tylko informacje dotyczące korzystania z serwisów internetowych Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., przez użytkowników oraz ich adresów IP na podstawie analizy logów dostępowych. Informacje te wykorzystywane są w celach technicznych, związanych z administracją serwerów naszych stron internetowych, jak również w celach statystycznych. Stosownie do zapisu art. 18 ust. 6 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz innych obowiązujących przepisów prawa, możemy zostać zobowiązani do wydania informacji, w tym w szczególności numeru IP komputera, zawartych w logach dostępowych na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań.
  3. Google Analytics
    1. Witryna internetowa Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., korzysta z Google Analytics, usługi analizy oglądalności stron internetowych udostępnianej przez Google, Inc. (“Google”). Google Analytics używa “cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na komputerze użytkownika w celu umożliwienia witrynie przeanalizowania sposobu, w jaki użytkownicy z niej korzystają. Informacje generowane przez cookie na temat korzystania z witryny przez użytkownika (włącznie z jego adresem IP) będą przekazywane spółce Google i przechowywane przez nią na serwerach w Stanach Zjednoczonych. Google będzie korzystała z tych informacji w celu oceny korzystania z witryny przez użytkownika, tworzenia raportów dotyczących ruchu na stronach dla operatorów witryn oraz świadczenia innych usług związanych z ruchem na witrynach internetowych i korzystaniem z internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Google nie będzie łączyła adresu IP użytkownika z żadnymi innymi danymi będącymi w jej posiadaniu.
    2. Użytkownik ma możliwość określenia warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do „cookies” za pomocą ustawień oprogramowania lub konfiguracji usługi.
    3. Przechowywanie plików „cookies” lub uzyskiwanie do nich dostępu wymaga uzyskania zgody Użytkownika, którą można on wyrazić za pomocą odpowiednich ustawień oprogramowania zainstalowanego w wykorzystywanym przez niego telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym lub konfiguracji usługi. Rekomendujemy pozostawienie serwisu bez zmiany ustawień dotyczących „cookies”, ponieważ wyłączenie opcji akceptowania plików „cookies” może spowodować utrudnienia a nawet uniemożliwić Użytkownikowi korzystanie z niektórych usług. Jeżeli Użytkownik nie życzy sobie przechowywania przez nas jego „cookies” lub uzyskiwania do nich dostępu i nie chce korzystać ze spersonalizowanego serwisu, może w tym celu w każdym momencie zrezygnować z zapisywania plików „cookies” w swojej przeglądarce.
    4. Jak zrezygnować z zapisywania plików „cookies” ?
      1. Internet Explorer
      2. Mozila Firefox
      3. Google Chrome
      4. Opera
      5. Safari
  4. Kontakt
    1. W przypadku pytań dotyczących stosowanej przez Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o. o., polityki prywatności, prosimy o kontakt na adres Gliwice, ul. Łabędzka 9-9A  i/lub pocztą elektroniczną na adres: tekniska@tekniska.pl
  5. Dane osobowe
Kto jest administratorem Pana/Pani danych osobowych?

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Pana/Pani dane osobowe, jest Tekniska Polska Przemysłowe Systemy Transmisji Danych Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach ul. Łabędzka 9-9A (dalej „Tekniska”, albo „Spółka”)

Jak się z nami skontaktować, żeby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Pana/Pani danych osobowych?
 
adres e-mail: tekniska@tekniska.pl
adres pocztowy: Tekniska Polska Sp. z o.o. ul Łabędzka 9-9A, 44-121 Gliwice.

Skąd mamy Pana/Pani dane?
 
Otrzymaliśmy je od Pana/Pani w związku z skierowanym do nas zapytaniem handlowym, realizacją umowy lub zakupem oferowanych przez nas urządzeń/usług.

Jaki jest cel i podstawa prawna przetwarzania Pana/Pani danych osobowych przez Tekniska?
Możemy przetwarzać Pana/Pani dane osobowe, gdyż jest to niezbędne do wykonania umowy, realizacji zakupu lub odpowiedzi na skierowane zapytanie handlowe, w tym do:
  • zapewnienia obsługi transakcji i rozwiązywania problemów technicznych;
  • realizacji umów zawartych w ramach umowy sprzedaży;
  • obsługi reklamacji w przypadku, gdy zostanie lub została złożona;
  • obsługi Pana/Pani próśb, skierowanych za pośrednictwem formularzy zawartych na stronach www.tekniska.pl, www.westermo.pl, www.conelpolska.pl

Dodatkowo, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Pana/Pani danych dla celów podatkowych i rachunkowych. Przetwarzamy też dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Tekniska, którym jest:

  • zapewnienie należytej obsługi Klientów;
  • zapewnienie bezpieczeństwa usług, które świadczymy;
  • prowadzenie badań i analiz poprawy działania usług czy oszacowania głównych zainteresowań i potrzeb Klientów;
  • obsługa Pana/Pani próśb przekazywanych w szczególności działowi obsługi Klienta oraz przez formularz kontaktowy w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy;
  • windykacja należności; prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych;
  • prowadzenie analiz statystycznych;
  • przechowywanie danych dla celów archiwalnych, oraz zapewnienie rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas obowiązków wynikających z przepisów prawa).

Na podstawie i tylko o ile udzieli Pan/Pani na to zgody, Spółka przetwarza dane osobowe w celu:

  • zapisywania danych w plikach cookies oraz gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych;
  • do celów marketingowych np. dostarczania newslettera Spółki.

Czy musi Pan/Pani podać nam swoje dane osobowe?

Spółka wymaga podania danych kontaktowych celem realizacji świadczonych usług. Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Pana/Pani podania innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych. W pozostałym zakresie podanie danych jest dobrowolne.

Jakie ma Pan/Pani uprawnienia wobec Tekniska w zakresie przetwarzanych danych?

Gwarantujemy spełnienie wszystkich Pana/Pani praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych.

Uprawnienia te może Pan/Pani wykonać, gdy:

  • w odniesieniu do żądania sprostowania danych: zauważy Pan/Pani, że dane są nieprawidłowe lub niekompletne;
  • w odniesieniu do żądania usunięcia danych: Pana/Pani dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez Spółkę; cofnie Pan/Pani zgodę na przetwarzanie danych; lub zostanie złożony sprzeciw wobec przetwarzania Pana/Pani danych; dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem; lub dane te powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa;
  • w odniesieniu do żądania ograniczenia przetwarzania danych: zauważy Pan/Pani, że dane są nieprawidłowe – można żądać ograniczenia przetwarzania takich danych na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość danych; dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, ale nie będzie Pan/Pani chciał/a, aby zostały usunięte; dane nie będą nam już potrzebne, ale mogą być potrzebne Panu/Pani do obrony lub dochodzenia roszczeń; lub wniesie Pan/Pani sprzeciw wobec przetwarzania danych – do czasu ustalenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po naszej stronie są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;

Dodatkowo w każdym momencie może Pan/Pani zażądać usunięcia swoich danych osobowych z naszej bazy lub wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Generaln Inspektor Ochrony Danych Osobowych (adres: Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

W jakich sytuacjach można się sprzeciwić wobec przetwarzania danych?

Ma Pan/Pani prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania swoich danych osobowych, gdy ich przetwarzanie odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się Pan/Pani znalazł/a lub jeżeli nie występują już przesłanki do ich przetwarzania.

Komu udostępniamy Pana/Pani dane osobowe?

Spółka co do zasady nie udostępnia danych osobowych Klientów. Pana/Pani dane osobowe mogą zostać przekazane jedynie firmom pośredniczącym i tylko kiedy jest to niezbędne w celu realizacji umowy lub zakupu (np. firmy kurierskie dostarczające urządzenia). Spółka może przekazać Pana/Pani dane osobowe organom publicznym walczącym z oszustwami i nadużyciami.

Jak długo przechowujemy Pana/Pani dane osobowe?

Spółka przechowuje Pana/Pani dane osobowe w związku z realizacją transakcji, umowy, zapytania, przez czas niezbędny do realizacji danej transakcji, umowy lub zapytania, maksymalnie 3,5 roku od dnia dokonania transakcji. Dodatkowo, dane mogą być przez nas przechowywane dla celów zapobiegania nadużyciom i oszustwom, dla celów statystycznych i archiwizacyjnych przez okres 10 lat od dnia zakończenia obowiązywania umowy, transakcji, realizacji zapytania handlowego lub zdarzenia powodującego konieczność takiego przetwarzania. Jednocześnie, w celu rozliczalności będziemy przechowywać dane przez okres, w którym Tekniska zobowiązana jest do zachowania danych lub dokumentów je zawierających dla udokumentowania spełnienia wymagań prawnych, w tym umożliwienia kontroli ich spełnienia przez organy publiczne.

Czy przekazujemy Pana/Pani dane do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego?

Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy

Czy przetwarzamy Pana/Pani dane osobowe automatycznie (w tym poprzez profilowanie) w sposób wpływający na Pana/Pani prawa?

Pana/Pani dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania).